donderdag 18 februari 2010

Zondagse Ratjetoe

Onderstaand recept is wederom eenvoudig, en zomaar ontstaan op een besneeuwde zondag. Alle ingrediƫnten waren beschikbaar in de koelkast of keukenkast of groeiden aan een kruidenplantje. Op gevoel en geur heb ik alles gemengd, af en toe proeven, en er kwam wat moois uit. Vaak vergeet ik dit soort recepten op te schrijven, maar bij deze had ik de zondagse geest om in ieder geval de ingrediƫnten op te schrijven. Hier volgen ze:

. blokjes kalkoen en/of parelhoen (2 tot 3 ons) - liefst filet
. 1 ui, gesnipperd
. 1 ons sperziebonen
. 1 zakje Italiaanse wokgroenten (2,5 ons)
. 0,4 liter water
. o,1 liter rode wijn
. paar klontjes boter
. 1 theelepel rozemarijn (liefst vers)
. 1 eetlepel gescheurde basilicumblaadjes (door te scheuren geuren ze gelijk een stuk sterker, dan als je de blaadjes knipt)
. peper en zout

Smelt de boter in de hapjes pan en fruit de ui, gevolgd door de kalkoen/parelhoen blokjes. Wok hierna de wokgroenten er door, gevolgd door de speziebonen. Blus het af met water, gevolgd door de wijn. Dan lekker laten sudderen, met de rozemarijn toegevoegd. Ongeveer een kwartiertje. Check of de sperziebonen beetgaar zijn. Als dat zo is, dan kunnen additionele klontjes boter toegevoegd worden om de saus iets dikker te maken. Met peper en zout op smaak brengen en het laatste minuutje pruttelen doe je de basilicum erbij.

Lekker erbij is om stukjes ciabatta brood te eten. Vergeet de piepers nu maar een keertje!
Smul ze!