zondag 22 augustus 2010

Kartoffelsalat







Beste Kookgelovigen,




In Wenen hebben wij ook een paar dagen rondgezworven. Erg leuk. Zeker als je een overnachtingsplaats in de buurt van de Maria Hilferstrasse hebt. Daar is reuring en leven. De Opera wijk vonden wij wat stiller, toen wij er door trokken.


In Wenen heb je natuurlijk de Sachertorte, gemaakt in het hotel Sacher, maar ik wil nu even de zoetigheid passeren. Ik wil een Kartoffelsalat. Of dit nu Duits of Oostenrijks is doet er niet toe: beide landen hebben wij ook deze zomer bezocht.




Benodigdheden:


750 gr schoongeboende aardappelen (kleiner formaat indien mogelijk)


olijfolie


5 plakjes ontbijtspek


citroensap


2 stengels bleekselderij, gehakt


2 augurken, in stukjes gesneden


mosterd


mayonaise


verse bieslook


verse dille


zout


peper




Kook de aardappelen in een kwartiertje gaar, giet ze af en laat 5-10 minuten afkoelen. Snij in dikke plakken, en doe in een saladeschaal. Bak het spek ondertussen in een koekenpan totdat het knapperig wordt. Zet het hierna weg. Doe olie in de koekenpan, meng 2 theelepels citroensap erdoor en giet het over de aardappels en voeg de bleekselderij, de augurk en de helft van de gebakken spek toe. Goed door elkaar mengen.






Meng 1 theelepel mosterd, 3 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels gehakte bieslook en 1 eetlepel gehakte dille door elkaar. Voeg een beetje zout en peper toe en doe dit mengsel door de aardappelen heen. Wederom goed mengen. Strooi de rest van de spek over de aardappelsalade en garneer met bieslook en dille.




Hier past een lekker koel glas bier bij.






Gulyas





Beste Kookgelovigen,




Het is een tijdje geleden, maar vandaag ga ik weer verder met mijn receptenblog. De recepten zullen een link met de bezochte vakantielanden hebben.


Allereerst het gerecht waar Hongarije beroemd om is (naast gelukkig vele andere gerechten): Goulash (Gulyas in het Hongaars). In Balatonfured heb ik zelf een heerlijke goulash gegeten. Een Hongaarse Riesling smaakt er prima bij.




Wat heb je nodig:


olijfolie


2 uien, gesnipperd


9oo gr stoofvlees (rund), in blokjes


1 teen knoflook, geperst


2 eetlepels paprikapoeder


1/2 theelepel karwijzaad


1 stevige tomaat (trostomaat smaakt het lekkerst) , in blokjes gesneden


2,4 ltr runderbouillon


2 groene paprika's, schoongemaakt en in stukjes gesneden


450 gr geschilde aardappelen, vastkokend, in blokjes gesneden




Als je wilt kan je meelballetjes toevoegen:


2 eieren, losgeklopt


6 eetlepels gezeefde, patentbloem




Verhit een paar lepels olie in een grote pan. Fruit de ui erin tot ze glazig zijn. Voed het rundvlees toe en schep het regelmatig om (zo'n 10 min.). Vervolgens de knoflook, het karwijzaad en een beetje zout erbij. Zet nu het vuur laag en voeg het paprikapoeder en de tomaat erbij. Vervolgens de runderbouillon toevoegen en dan 1uur/15min. afgedekt laten sudderen.. Hierna de paprika en aardappelen toevoegen en nog eens een 20-25 minuten zachtjes doorkoken. Af en toe roeren.


De eieren en de bloem mengen en kneed hier balletjes van. Deze kunnen nu aan de stoofpot toegevoegd worden en kan je 2/3 minuten laten meekoken. Proef af, en voeg zo nodig zout of peper toe. Eet ze!