zondag 26 december 2010

Koud voorgerecht







Waarde kookgelovigen,

Gisteren heb ik een koud voorgerecht gemaakt voor het familie kerstdiner. Visterrine met tomatencoulis, begeleidt door veldsla met walnoot en Australische olijfolie..
Je moet er even tijd (en liefde) instoppen (>1 uur) maar dan heb je een mooi gerecht.

Benodigdheden:
500 gr garnalen
250 gr zalmfilet
2 x 250 ml room
2 x 2 eiwitten, gekoeld
2 eetlepels gesnipperde bieslook (vers)
150 gr haricot verts
750 gr romatomaten (in blokjes gesneden)
1 ui (geschild en gesnipperd)
50 gr veldsla
handvol gepelde walnoten
Australische olijfolie (AH)
3 eetlepels Grand Manier
nootmuskaat
zout
peper

Verwarm de oven op 180 graden Celcius voor. Gebruik het liefst verse garnalen en zalmfilet (niet uit diepvries) om te voorkomen dat teveel water in de terrine gaat zitten.
Doe de gepelde/schoongemaakte garnalen in de foodmixer. Mix het tot een gladde, dikke puree. Voeg, voorzichtig mixen, de eiwitten toe (1 voor 1). Voeg dan in scheutjes de room en een forse snuf nootmuskaat toe. Mix voorzichtig door in de mixer. Voeg naar eigen smaak zout en peper toe.
Vet ondertussen een cakevorm (12x20 cm - br. x le.) in met een beetje olie en doe er bakpapier in. Doe nu de garnalenmix in de cakevorm, dek af met folie en zet even in de koelkast.

Ondertussen de haricot verts schoonmaken en beetgaar koken in water met en snuf zout. zodra ze beetgaar zijn afgieten, laten schrikken in koud water en weer afgieten. Hierna goed droogdeppen met keuken papier. Je wilt zo min mogelijk water in de terrine. Leg de haricot verts in de lengterichting op de garnalenmix in de cakevorm.

Dan de zalmfilet in foodmixer mixen. Voeg de eiwitten toe, en de gesnipperde bieslook. Gevolgd door de room. Maak hier een gladde maar niet te dunne mix van. Doe dit bovenop de haricot verts in de cake vorm. Dek dan af met aluminiumfolie.
Doe de cakevorm in een braadslee gevuld met kokend water. De vorm moet ongeveer tot de helft in het kokende water staan. Dan in over zetten en 25 minuten laten bakken.

Ondertussen de gesnipperde ui in 2 eetlepels olie 5 minuten laten garen op laag vuur (niet aanbakken). Dan tomaten en Grand Marnier toevoegen en nog 8 minuten laten doorkoken. Hierna laten afkoelen en pureren in de mixer. Zet weg in een aparte schaal in de koelkast.

Ondertussen de terrine na 25 minuten uit de oven halen. Laat het afkoelen. Vervang het aluminiumfolie door vershoudfolie en zet een uur of 2,5 in de ijskast voor het opstijfproces.

Haal een half uur voor het opdienen de terrine en tomatencoulis uit de koelkast (giet het overtollige vocht voorzichtig uit de terrine). Leg op elke bord (aan de rand) een klein bedje veldsla met daarop een paar walnoten. Overgiet dit met een beetje Australische olijfolie. Snij een plak van de visterrine en leg het in het midden van het bord. Doe daarna een eetlepel tomatencoulis ernaast. Serveer met een koele, volle witte wijn (Chardonnay).