zondag 9 oktober 2011

gebraden livar buikspek














Beste kookgelovigen,

Enige tijd geleden heb ik een stuk van 1,5 kg buikspek van het livar varken bereid. Wat een heerlijkheid. Ook voor degene die niet zo van de spek houdt is dit een heerlijk stukje vlees. De volgende ingredienten heb je nodig, naast een portie geduld:

1,5 kg livar buikspek
peper en zout
verse gember: 5 cm, geschild en in kleine reepjes gesneden
4 knoflooktenen, geschild en in kleine stukjes gesnipperd
o,5 ltr cider
1 klont boter
3 eetleperls olijfolie
1 ovenschaal

Maak het stuk buikspek schoon onder lauw water (indien nodig) en dep het droog
Leg het op de snijplank met de spekrand naar boven. Maak regelmatige inkepingen (paar cm groot) er in en stop er afwisselend knoflook of gember erin. Doe peper en zout aan beide kanten van het stuk buikspek. Maak aan de onderkant een paar inkepingen voor de knoflook en gember. Gebruik voor beide kanten 3/4 van alle knoflook en gember.
Verwarm ondertussen de overn voor op 200 graden celcius.
Doe de boter en olie in de schaal en verwarm dit even zodat de boter smelt. Doe de overgebleven knoflook en gember hierin. Plaats daarna het stuk buikspek in de overnschaal met de spekrand naar boven. Zet het geheel in de oven en laat het buiksoek 25 minuten braden. Zet hierna de temperatuur in de oven lager (120 graden celcius) en doe de cider in de overschaal. Laat het buikspek nu 1,5 uur in de oven staan en giet elke 20 minuten het sap van boter, olijfolie en cider rijkelijk over de spekhuid. Dit maakt het wat knapperiger. Zet hierna de oven uit en laat het spek even 5-10 minuten rusten.

Een mooie, frisse, tropische salade en zelfgemaakte nasi passen er prima bij. Witte wijn of bier eveneens. Eet smakelijk.