vrijdag 5 november 2010

Spruitjes






Goeiesmiddags,


Tjaa, zomaar een vrijdags berichtje. En dan ook over Spruitjes... de groente waar menig kind van gruwelt. Als je ze te lang doorkookt zijn ze inderdaad erg melig en suf. Maarrrr, deze week heb ik geexperimenteerd. Let maar op!


Benodigdheden:

3 ons spruitjes

1 ui, gesnipperd

1 stengel bleekselderij, fijn gesneden

1 kleine salami worst, in kleine blokjes gesneden

1/2 rookworst, in kleine schijfjes gesneden (nadat deze eerst au bain marie is opgewarmd)

0,2ltr koksroom

1 eetlepel honing

1 eetlepel mosterd

1 eetlepel plantaardige olie

1 klontje boter

zout en peper.


Maak de spruitjes schoon, doe in water met een snuf zout. Kook de spruitjes net beetgaar (belangrijk - niet doorkoken). Giet de spruitjes af. Doe in een hapjespan de olie en de boter op een middelhoog vuur. Voeg de ui, bleekselderij en salami en bak het lichtbruin. Voeg hierna de spruitjes toe en laat 2 minuten meebakken. Dan koksroom, honing en moster toevoegen. Goed doorroeren en 3 minuten lekker laten doorpruttelen. Voeg de rookworst toe en op laag vuur zetten. Op smaak brengen met peper en zout.

Serveren maar! (Kan met puree en een bock biertje). Heel erg snel , makkelijk en lekker!


zondag 31 oktober 2010

Halloween




















Beste kookgelovigen,



Vandaag is het Halloween. Het (kinder-) feest wat m.n. in Noord-Amerika gevierd wordt. In Nederland een stuk minder. Vandaag (vannacht NL tijd) staat ook de 4e wedstrijd van de World Series (honkbal) in de USA op het programma. Nee niet met de grootmachten als Red Sox, Yankees, Phillies, Cardinals of Dodgers. Dit jaar staan 2 team tegenover elkaar die heel lang of nog nooit de World Series hebben gewonnen: San Francisco Giants (al 54 jaar geen titel) en de Texas Rangers (nog nooit een titel in hun 50 jarig bestaan). Het is spannend. De Giants leiden de series met 2-1 in gewonnen wedstrijden. Wie het eerst 4 wedstrijden heeft gewonnen (best of seven) die is kampioen. Beide teams hebben mijn sympathie, maar ik ga voor de Giants. In 1997 heb ik ze in San Francisco live bij een thuiswedstrijd meegemaakt.


Maar nu het gerecht. Ik blijf in Amerikaanse sferen. Geen Californie of Texas, maar het diepe Zuiden: Super Crispy Buttermilk Fried Chicken en Fried Chicken Gravy.


Benodigdheden (4 personen):


3 kipfilets, elk in 3 platte stukken gesneden


1 kop karnemelk


1,5 kop bloem


2 theelepels chilipoeder


1,5 kop plantaardige olie


Doe peper en zout op de kipstukken. Leg ze hierna in een kom met de karnemelk en zet ze een half uur apart (kamertemperatuur). Ondertussen doe je de bloem in een andere kom, met de chilipoeder en flink wat zout en peper erbij. Even goed door elkaar husselen.


In de grote, zware pan de plantaardige olie doen en op middelmatig vuur zetten. Haal na het halfuur de kip uit de kom met karnemelk en haal dit door de bloem mix heen. Schud even zodat de overtollige bloem er afvalt. Leg daarna even apart. Frituur de stukken kip in de hete olie totdat ze een mooi bruine kleur hebben (8-10 minuten). Laat het v uur onder de pan op laag tot middelhoog staan. Bij hoog vuur wordt de kip al snel zwart. Haal de kip erna uit en zet apart in aluminium folie zodat het warm blijft.


Voor de jus (gravy):


2 kleine uien, in dunnelange reepjes gesneden


2 teentjes knoflook, klein gesnipperd


2 eetlepels bloem


0,3 ltr kippenbouillon


4 juslepels kipfrituur olie


Haal 4 juslepels hete kipfrituur olie uit de grote zware pan. Doe dit in een sauspan en doe er een middelhoog vuur onder. Voeg de ui en knoflook toe en bak dit tot ze licht bruin zijn. Voeg de bloem toe en roer voor een minuut of 2. Hierna de bouillon toevoegen en goed roeren. Vuur op laag niveau zetten. Voer peper en zout naar smaak toe.


De kip en jus smaken prima met gebakken aardappelen en bloemkool (met kaassaus). Eigenlijk geen moeilijk gerecht en binnen een uur ben je klaar. Witte wijn of blond bier smaken er goed bij.


Geniet!