zaterdag 24 april 2010

Cajun Food














Beste Kookgelovigen.


Hierbij het volgende recept. Jaja, ik weet dat 't ff geduurd heeft, maar nu komt een recept uit een van mijn favoriete keukens. De Cajun keuken is favoriet bij mij, omdat het heerlijke combinaties van kruiden en ingrediënten levert. Deze Gumbo begint met het maken van de voor de Cajun keuken o zo belangrijke Roux!





Leef je uit, maak de lekkerste combi. Hieronder mijn favoriet:

De Louisiana Chicken & Okra Gumbo:


1 kop zonnebloemolie

1 kop bloem

100 gr tomaat (gesneden in blokjes)

1 klein blikje tomatenpuree

400 gr rijst (wit)

100 gr verse okra, gesneden

1ltr kippenbouillon

2 theelepels Tabasco

5 theelepels Worcestersaus

2 theelepels gedroogde tijm

2 theelepels gedroogde oregano

1 theelepel cayennepeper

1 theelepel witte peper

2 teentjes knoflook, gepeld en plat geperst

500 gr kipfilet, in de lengte in stukken gesneden

1 kleine ui, geschild

1 groene & 1 rode paprika, in kleine stukjes gesneden

2 uien, geschild en gesnipperd

2 stronken selderij, in stukjes gesneden

1 laurierblad

1 chorizo worst, in stukken gesneden



Doe in een kookpan 2 ltr water, met een kippenbouillonblokje erbij. Zet op het vuur . Doe de geplette knoflooktenen, de kleine geschilde ui erin, gevolgd door de kipfilet. Laat dit op een laag vuurtje een uur lang garen (met de deksel erop).

Maak de Roux. Doe in een grote, metalen pan de olie en de bloem. Doe het vuur aan en roer met een spatel de bloem en zonnebloemolie door elkaar totdat het een (licht-) bruine kleur heeft. Blijf erbij staan, de Roux kan makkelijk snel donkerder worden waardoor de smaak weer anders wordt.

Ondertussen is het vuur onder de Roux laag gezet op het moment dat het voor jou de juiste kleur heeft. Doe de paprika, selderij en ui er in, en laat deze in de Roux zacht worden (ong. 5 min.). Daarna de tomatenstukjes, de Worcestersaus, de Tabasco, de tomatenpuree, het laurierblad, de tijm, de oregano, cayennepeper en witte peper toevoegen. Door elkaar roeren. Hierna de kippenbouillon (vanuit de kookpan) toevoegen en doorroeren om klonten tegen te gaan. Laat dit op middelhoog vuur een half uurtje doorkoken.
(Maak nu de rijst klaar!!)Doe nu de kipfilet, de okra en de chorizo erbij en laat het geheel nogmaals 30 minuten op middelhoog vuur doorkoken. De Gumbo moet echter wel een dikke saus blijven! Verder op smaak brengen met peper en zout.










Het lekkerste is om een schep rijst in een diep bord te scheppen, met daaromheen de Gumbo heen gegoten. Als je wil kan je een gesnipperde lente ui of wat peterselie er overheen leggen.
Hier past een heerlijk koel biertje bij (Leffe Blond) of een wat steviger rosé!
MMMMM!!