zaterdag 11 december 2010

Baka Bana met Pindasaus









Goedemorgen kookgelovigen,


Gisteravond heb ik een Surinaams voorgerecht/snack gemaakt. Baka Bana met eigengemaakte Pindasaus. Lekker als amuse, snack of klein voorgerecht. In deze koude tijd even wat anders dan stevige winterkost. Een blond Jopenbier smaakt hier prima bij.


Wat heb je nodig:


Baka Bana: 2 bananen (bakbananen is helemaal mooi), 60 gram zelfrijzend bakmeel, 100ml spa citron, 1 theelepel suiker, peper, zout en plantaardige olie (300 ml)


Pindasaus: 6 eetlepels pindakaas, 2 teentje knoflook (gepeld en geperst door knoflookpers), 2 eetlepels ketjap manis, 1 eetlepel suiker, 1 theelepel sambal oelek, 1 theelepel azijn, 3 eetlepels water en 2cm verse gember (geschild en fijn gesneden)


Pel de bananen en maak er schuin gesneden plakken van (tussen 5-10 cm in lengte). Maak van het bakmeel, de spa citron, zout en peper (snufje van elk) een glad beslag (in een kom met een garde). Doe de olie in een forse kookpan, met dikke aanbaklaag. Zet het vuur eronder op standje hoog. Doe ondertuseen de bananenstukken in het beslag.


Ondertussen alle ingredienten van de Pindasaus in een steelpannetje op een laag vuur doen en blijven roeren. Langzaam aan wordt dit een heerlijke pindasaus. Let op dat het niet aanbrand. Je kan er altijd een scheutje water bijdoen om dit te voorkomen en om de saus de gewenste dikte te geven.


Haal de stukjes banaan uit het beslag, laat uitdruipen en doe voorzichtig in de pan met hete olie. Bak beide kanten mooi bruin en haal ze er dan uit (even uitlekken op keukenpapier). Serveer bijvoorbeeld op een amuse schaaltje de Baka Bana met een schepje Pindasaus er boven op. Je kan ook nog een klein reepje bosui erbovenop doen.


Eet smakelijk.