zondag 5 september 2010

Lasagna met rode mul en jumbo garnalen







Waarde Kookgelovigen,


Voor dit recept heb ik inspiratie uit een lasagne recepten boek opgedaan. Niet over de bereiding, maar meer over de opmaak. Vaak wordt lasagne met ovenschaal en al op de tafel neergekwakt, terwijl je met lasagne ook hele mooie gerechtenplaatjes op je bord kunt maken. Daarom dit recept.


Benodigdheden:

8 rode mul filets (uit diepvries is prima)

500 gr. jumbo garnalen

500gr. lasagnebladen

1 bos peterselie, fijngeknipt

2 uien, geschild en gesnipperd

1 knoflookteen, gesnipperd

200 ml witte wijn (een goeie, niet de goedkope bocht: de rest kan je bij het gerecht opdrinken)

olijfolie

gesraspte kaas (3 ons, bijvoorbeeld kernhem)

koksroom

zout en peper


Benodigdheden voor de bechamelsaus:

50 gr boter

50 gr bloem

500 ml melk

1/2 theelepel nootmuskaat.


Allereerst kook je de lasagnebladen in een pan met water, beetje zout en een eetlepel olijfolie. Na 5 minuten koken haal je ze eruit en laat ze los van elkaar op een handdoek drogen.

Ondertussen bak je de rode mul, die je ingewreven hebt met een beetje zout en peper, in een beetje boter. Zorg dat het vel net krokant begint te worden. Haal ze dan uit de bakpan. In een wokpan verhit je een paar lepels olijfolie en fruit de knoflook en ui erin. Voeg de hele bak garnalen toe en bak 2 minuten mee. Hierna doe je de witte wijn erbij, en laat je het geheel een minuut of 3 op een laag vuur koken. een scheutje koksroom zorgt voor een iets dikkere saus. Zet dan het vuur uit en voeg een deel van de peterselie al roerend toe. Je kan de smaak naar eigen wens optimaliseren door te proeven en zout en peper toe te voegen. Vervolgens de garnalen in een vergiet doen en de saus opvangen. Apart zetten

Voor de bechamelsaus smelt je de 50 gram boter in een kookpan, en voeg je de bloem toe. Blijf roeren, totdat de ze saus een gladde, volle samenstelling heeft. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe, en blijf rustig doorroeren. Uiteindelijk ontstaat een dikke saus waardoor je de theelepel nootmuskaat heenroert.

Maak nu een ovenschaal klaar door deze met boter in te vetten. Leg dan een laagje bechamelsaus op de bodem met daarboven op de 1e laag lasagnebladen. Mix nu de helft van de bechamelsaus met de garnalen en leg dit op de lasagnebladen gevolgd door een 2e laag lasagnebladen. Leg dan de rode mulfilets op de 2e lasagnelaag en dek af met de overgebleven bechamelsaus. Strooi hierover de geraspte kaas en zet een 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden Celcius.

Als bijgerecht kan je kousenband nemen. Kook een paar ons kousenband in water met zout. Haal ze net beetgaar uit de pan en gooi het kooknat weg. Doe ze terug in de pan, boter erbij en een gesnipperde sjalot. Klein beetje wokken en klaar zijn ze. Ondertussen haal je de lasagne na 25 min. uit de over.

Snij een mooie portie lasagne, leg dit op een warm bord en drapeer een aantal kousenband strengen er omheen. Doe een klein beetje saus (van de garnalen, weet je nog?) ernaast en een klein beetje nootmuskaat erover. Eet smakelijk!


Wijntip: Sauvignon Blanc van Rosemount, ZO Australiƫ