zaterdag 13 maart 2010

Spring Training











Het einde van de winter luidt voor de honkbalfans (waaronder ondergetekende) altijd het trainingseizoen van de major leagues en alle andere honkbal competities wereldwijd in. Een van de clubs die ik heb bezocht tijdens een van mijn reizen waren de San Francisco Giants. Zij spelen in een van de mooiste steden en in een van de mooiste stadions. Ik hoop ze volgend jaar weer eens te zien

In juli van ditjaar vindt ook weer de Haarlemse Honkbalweek plaats. Absoluut een aanrder om eens in het Pim Mullier stadion plaats te nemen en een wedstrijd te bekijken. De sfeer is er altijd goed! In een volgende blog zal ik een paar typische Amerikaanse gerechten publiceren.


Maar nu weer terug naar het culinaire gebeuren. Het duurde even maar nu plaats ik weer een paar recepten. Gelijk maar om een volledige avondmaaltijd voor elkaar te krijgen. Hiermee heb je een voedzame, gezonde maaltijd.




1. De witlofsalade


- 2 stronken witlof


- 1 sinaasappel


- klein blikje kidney bonen


- mayo, olijfolie en sinaasappelsap


Snij de witlof in ringen, en haal de harde kern eruit. Schil de sinaasappel en snij elk partje in 4 stukjes. Doe de witlof en sinaasappel in een saladeschaal. Voeg de kidneybonen (uitgelekt) toe. Maak van een 2-tal eetlepels mayo, 1 eetlepel olijfolie en een theelepel sinaasappelsap een frisse dressing. Je kan hier ook nog eventueel fijn gesneden bos ui door doen, voor en iets scherpere smaak.




2. De parelhoen en aardappelpartjes


- 1 parelhoen


- 2/3 aardappelen, geschild in partjes gesneden


- verse rozemarijn


- olijfolie


- 1 boterham, verkruimeld


- paar takjes peterselie, fijn gesneden


- 1 sjalot, fijn gesnipperd


- peper en zout


Zet de oven aan op 180 graden Celcius aan. Doe in een ovenschotel een 3-tal lepels olijfolie. Meng de verkruimelde boterham, peterselie, sjalot en een lepel olijfolie door elkaar. Vul de parelhoen met het mengsel, en leg deze op een klein laagje olie in de ovenschotel. Strooi een beetje zout en peper over de parelhoen en over de aardappelpartjes. Leg de aardappelpartjes rondom de parelhoen op het laagje olijfolie. Doe de takjes rozemarijn over de aardappelpartjes. Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en laat de parelhoen 40 minuten braden. Af en toe overgieten met de olie uit de ovenschotel. Haal de parelhoen uit de oven, om vervolgens een minuutje of 5 te laten rusten, alvorens deze aan te snijden.


Een wijn als de Rosemount Semillion-Chardonnay is hierbij erg lekker.