zondag 10 oktober 2010

Herfstgevoel











Waarde kookgelovigen,

De herfst heeft een tijd geleden haar intrede gedaan, maar gisteren was het echt nog geen herfst weer. Daarom beschrijf ik nog even geen pittige gerechten of volle stamppotten. Wel een mooie Italiaanse klassieker die precies past in de periode tussen warmte en kou: Ossebuchi alla Toscana .
Gisteren heb ik bij de slager in Kudelcity mooie kalfschenkels gehaald, als hoofdingrediënt. Verder heb je nog nodig:
bloem (paar eetlepels)
boter (20gr)
3 eetlepels olijfolie
1 ui, schoongemaakt en gesnipperd
2 stengels bleekselderij (gewassen en in kleine partjes gesneden)
1 wortel (schoongeschrapt en in stukjes gesneden)
1 glas goede merlot wijn (de rest drink je tijdens de maatlijd:0)
2 ons gezeefde tomaten (een paar verse tomaten, in stukjes gesneden toevoegen)
zout en peper
250-500ml vleesbouillon (250 ml bij 2 kalfschenkels/500ml bij 4)

Wentel de kalfschenkels door boter en bloem en braad ze in de olijfolie tot ze aan beide zijden gelijkmatig bruin zijn. Haal ze uit de pan en leg ze apart. Dan de uit, bleekselderij, wortel fruiten indezelfde pan tot ze goudgelig en zacht zijn. Blus dit met de rode wijn af en roer te tomaten erdoor. Leg nu de kalfschenkels terug in de saus en giet de bouillon erbij totdat ze helemaal bedekt zijn (kan ook met water bijvoegen). Strooi zout en peper erover. Doe de deksel op de pan en laat 1 uur stoven. Na 30 minuten de schenkels omdraaien. Als de saus teveel is ingekookt kan je er water bij doen. Op het laatst kan je verse, stukjes gesneden peterselie erbij doen. Serveren met in de ovengebakken aardappelpartjes (in de schil) en groente zoals sperziebonen of tuinbonen. Kook ze!