zaterdag 29 januari 2011

Eend met steranijs saus







Waarde kookgelovigen,


Het duurde even maar gelukkig voor het einde van de maand nog een recept op dit medium. Dit keer gaat het met name om de saus, die ik al proevend en roerend heb gemaakt. En eigenlijk heb je het in een handomdraai klaar. Het is een aparte, maar zeker bij gebraden eendenborst passende, saus.


OK, daar gaan we (4 personen):

4 x een mooie eendenborst filets

1 vol glas, zachte witte wijn (bijv. gemaakt van Spaanse Viejo druif)

4 lepels crème fraiche

2 volle theelepels suiker

1 theelepel steranijs

peper en zout

boter

olijfolie


Doe een klont boter met een scheut olijfolie in een braadpan. Braad de de eendenborst (bestrooid met peper en zout) eerst op de vetkant 4 minuten, gevolgd door de andere kant (ook 4 minuten). Verlaag dan het vuur naar middelmatig, en braad par kant nog eens 3-4 minuten, zodat je de filets medium hebt gebakken (doe dit niet als je van 'rare' houdt). Haal dan de filets uit de pan (even uitlekken) en wikkel ze in aluminiumfolie en leg apart. Doe in de pan met het braadvocht nu het glaswijn en roer door elkaar. Gevolgd door de steranijs en de lepels crème fraiche. Goed doorroeren, totdat er geen klonten meer zijn. Vervolgens suiker toevoegen en doorroeren maar. Hierna verder op smaak brengen met zout en peper. Snijd de filets in mooie plakken en leg op een voorverwarmd bord. Doe daar een beetje saus overheen. Hierbij kan je Hasselback- aardappelen eten (aardappel wassen, doormidden snijden, inkerven, zout en peper erover en 25 min. in oven bakken), en rode kool. Lekker met een stevige rosé erbij.