woensdag 10 november 2010

Lekkere kippenpoten


Goedemorgen kookgelovigen,
Nu heb ik even tijd om mijn blog bij te werken. Het gerecht heb ik afgelopen zondag gemaakt. Zo'n zondag waarop je vele dingen in en om het huis doet zoals konijnenhok vertimmeren, overhemden strijken en het Disney bordspel met de kids spelen. Dan is er tijd voor een gerecht dat langer de oven in moet, om te garen.
Wat heb je allemaal nodig? Nou het valt erg mee hoor:
8 grote kippenpoten
2 (rode) uien, gepeld en in halve ringen gesneden
1 laurierblad
1 eetlepel gedroogde tijm
3 teentjes knoflook, ongepeld
0,2 ltr. witte wijn
0,1 ltr. koksroom
2 eetlepels mosterd
4 eetlepels olijfolie
sap van 2 (uitgeperste) citroenen - bewaar de uitgeperste schillen.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius. Meng mosterd, citroensap, tijm en olijfolie goed door elkaar (marinade). Doe de kippenpoten, ui, laurierblad en knoflooktenen in een braadslee. Bestrooi de kippenpoten met zout en peper en schenk vervolgens de marinade erover en zorg dat alle kippenpoten bedekt zijn met de marinade. Doe een klein kopje water bij de kip in de braadslee, maar spoel de marinade niet van de kip af.
Zet de braadslee in de oven en braad het 1 uur.
Schenk hierna de wijn in de braadslee en laat nog een halfuur in de oven garen. Schenk nu de room erbij en laat nog een half uur garen op een iets lagere ovenstand (150 graden Celcius).
(Mocht je niet van botjes/kluiven houden dan is er een alternatief. Haal het vlees van de botten, leg het terug in de braadslee en voeg de room toe).
Deze kip past prima bij puree en een salade van rucola, die licht aangemaakt is met olijfolie en pijnboompitten. Witte wijn is prima hierbij (bijvoorbeeld de Rueda, Sol Y Nieve, Verdejo Viura 2009 bij Appie).