zondag 30 mei 2010

Zzzzzzalm


Beste Kookgelovigen,


Vandaag geworsteld met Zalm. Niet de voormalige minister van financiƫn (die nu bij de ABN-AMRO moeite heeft met het terugbetalen van de belasting centen), maar die mooie vis, die dat mooi rood/roze vlees produceert.


Het is allemaal niet moeilijk, maar je moet de ingrediƫnten maar net in huis hebben:

1 zalmmoot (4 ons)

1 knol venkel, gewassen en in reepjes gesneden

kastanjechampignons, 3 ons, gewassen en door midden gesneden

1 bos ui, in dunne ringen gesneden

1 gele paprika, schoongemaakt en in blokjes gesneden

2/3 ons peultjes

2 sjalotjes, gesnipperd

1 prei, in ringen gesneden

1 teen knoflook, klein gesneden

theelepeltje kurkuma

1/2 theelepeltje chili poeder

paar takjes dille

olijfolie

1/2 rood pepertje, gesnipperd (zaadjes en strengentjes verwijderd)

citroensap

witte wijn (zie hieronder)

oestersaus

peper en zout


Pak een stuk aluminiumfolie, doe er wat olijfolie op en smeer het uit. Leg de zalmmoot er op, doe er peper en zout op (en een beetje olijfolie). Vervolgens de kleine takjes dille er op, gevolgd door de knoflook en een van de sjalotjes. Gevolg door wat stukjes rode peper. Klein beetje wittewijn en citroensap er over sprenkelen. Dan op d bakplaats leggen in een voorverwarmde oven op 170 graden Celcius. Maximaal 20 minuten in de oven doen!

Hierna een wok met olijfolie op hoog vuur zetten, en de champignons, venkel, bos ui, prei, sjalot, paprika, chilipoeder, kurkuma er in doen en wokken. Beetje peper en zout erbij. Dan af blussen met een glas witte wijn en een 5-tal eetlepels oestersaus erdoor roeren. even een paar minuten laten sudderen op een matig vuur.


Zalm uit de oven halen, serveren met wat verse dille, en een schep van de wokgroente erbij. Er kan een stukje verse stokbrood bij (geen aardappelen of rijst). Om de scherpte in de mond te blussen of juist lekker door te laten spoelen is de witte wijn Sauvignon Blanc, Storm Crossing 2008 uit NieuwZeeland perfect (nu bij Appie in de bonus!). Ook lekker pittig fris!!