zondag 27 juni 2010

Jambalaya


Goedemorgen Kookgelovigen,


Voor het einde van de maand nog een gerecht uit ( een van mijn) favoriete keuken; Jambalaya uit de Cajun/Louisiana keuken. Het is een afgeleide van de Spaanse paella en arroz con pollo gerechten, het kan een sterke tint krijgen van de Creoolse keuken en kan in een grote pot hangend boven een houtvuur gemaakt worden (outdoor cooking). Dat laatste zal, denk ik, niet vaak gebeuren, dus hier volgt de versie op het fornuis in de keuken. De ingrediƫnten als kip en worst kan je ook vervanen door eend, vis, garnalen etc. Maak je eigen twist en smaak er aan!.


Jamabalaya met kip en worst


4 kipfilets, in grotere stukken gesneden

500gr gerookte worst -gesneden (andouille, of chorizo - maakt het wat scherper of andere worst)

3 eetlepels olie

2 grote uien, in ringen gesneden

1 grote ui, gesnipperd

1 rode paprika, in stukjes gesneden

1 selderij tak, in stukjes gesneden

2 teentjes knoflook, gesnipperd

4 ons rijst

3 bosuitjes, in stukjes gesneden

Cajun kruiden


In een grote zware pan 2 eetlepels olie heet maken. Doe wat Cajun kruiden over de kipfilets, en bak het in de hete olie totdat ze bruinig worden. Haal de kip uit de pan en doe vervolgens de uienringen in de pan. Door de pan roeren zorgt ervoor dat stukjes achtergebleven kip niet gaan vastkoeken. Bak de uienringen totdat ze zacht en een goudkleur hebben. Dan doe je het gas op de laagste stand en smoor je de uienringen nog 5 minuten door. Dan weer de kip erbij voegen en 45 minuten door laten smoren. Voeg een klein beetje water erbij. (Let op: hoe meer water, hoe meer jus).

In een andere zware pan 1 eetlepel olie heet maken en voeg de worst plakjes toe totdat ze een bruinige kleur hebben. Dan de gesnipperde ui, paprika, selderij en knoflook toevoegen. Door " wokken" totdat het goedje een lichtbruine kleur heeft. Dan toevoegen aan de kip in de andere pan.

Doe vervolgens in deze pan de rijst en voeg water toe (zodat alle rijs net onder water staat). Doe er wat Cajun kruiden bij en laat het op een laag vuur langzaam gaar koken. Doe de deksel op de pan en open deze niet binnen de komende 20 minuten. Hierna kan je de rijst even checken. Is deze nog niet goed, dan doe je water erbij en laat je het nog even verder garen. Zodra de rijst goed is, doe je de bos ui erbij en roer je het door elkaar.

Hierna serveer je de kip/worst Jambalaya samen met een schep Jambalaya rijst. Geniet ervan!


De zomerse witbieren smaken hier natuurlijk goed bij!