zondag 5 juni 2011

Poulet a la creme met tropische salade






Beste kookgelovigen,










Wederom een tijdje geen recept. Het is druk in huize de Valk. Niet alleen met school en werk, ook met het vele sporten. Maar nu een recept uit een van mijn favoriete streken van Frankrijk: Normandie. Deze streek is niet alleen bekend van D-Day, maar ook van calvados, camembert, boter en andere lekkernijen. De calvados wordt ook gebruikt in het volgende recept, poulet la creme.




Benodigdheden:




25gr boter




olijfolie




4 kipfilets




3 & 2eetlepels calvados




2 teetjes knoflook, geplet



2 eetlepels dijon mosterd



200 ml cider



250 ml koksroom
1 appel (granny smith, geschild en in partjes gesneden)



1 eierdooier



1/2 kleine rode ui (geschild en gesnipperd)



verse peterselie, klein gesneden



zout en peper










Doe de boter in een grote koekenpan (met een hoge rand). Snij de kipfilets in een aantal grote stukken. Bak deze in de boter goudbruin. Voeg de gesnipperde ui toe. Verwarm de calvados in een steelpan op laag vuur. Voeg de calvados toe in de koekenpan en flambeer voorzichtig. Schud de pan 2 minuten heen en weer boven het vuur. Doe dan het vuur uit, en haal de kip met een schumpan uit de pan. Wikkel de kip in aluminiumfolie om het warm te houden.









Doe nu de knoflook in de nog warme pan en voeg ook de mosterd, cider 2 takjes peterselie, zout en peper toe. Even roeren. Dan 200 ml room toevoegen en weer even roeren. Doe de kip weer in de pan. Met deksel dit 20 minuten laten sudderen.







Hierna de partjes appel toevoegen, doorroeren, en vervolgen nog eens 10 minuten laten doorsudderen. Haal nu de kip en appel er uit en houdt het warm in folie.







Doe de eierdooier in een kleine kom, voeg de rest van de room en 2 eetlepels calvados toe. En verder ook 4 eetlepels warme saus. Goed door elkaar roeren en vervolgens in de pan met de saus gieten en doorroeren. Zachtjes laten koken tot je een fluweelzachte saus hebt. Afpreoven en zo nodig op smaak brengen met extra peper en zout.




Doe de kip en appel in de borden en giet de saus (ruim) er over. Snipper de peterselie er boven. Server het met vers stokboord en een tropische salade.








Salade:



1/2 gesnipperde rode uit



1 mango (geschild en in stukjes gesneden)



olijfolie



paprikapoeder



1 theelepel suiker







Leg de stukjes mango in een schaaltje. Druppel een beetje olijfolie erover. Dan de parikapoeder en gesnipperde ui erover verspreiden. Gevolgd door het theelepeltje suiker.




Een volle, gekoelde witte wijn past er prima bij (Loire).