woensdag 4 januari 2012

Varkenslende met geroosterde aardapelen, spruitjesgrating en cranberrysaus





Beste Kookgelovigen,



Alleereerst iedereen een succesvol, gezond en gelukkig 2012 toegewenst!! Ik hoop dit jaar jullie weer een aantal smakelijke recepten voor te schotelen.

Tijdens oudejaarsavond heb ik dit hoofdgerecht gemaakt en, samen met vrienden, gegeten. Lekker! Flesje wit en/of een biertje erbij en het aftellen naar het nieuwe jaar was begonnen!
Wat heb je nodig?

1 kg varkenslende (livar varken smaakt prima)
0,15ltr calvados
2 cm gember, geschild en in kleine stukjes gesneden
2 tenen knoflook, gepeld en in kleine stukjes gesneden
100gr ongezouten boter
0,15 ltr witte wijn
paar eetlepels koksroom
peper en zout
braadslee

500 gr spruitjes, schoongemaakt
250 gr gerasptekaas
1 ei
100 ml slagroom
nootmuskaat

aardappelen, schoongemaakt en gehalveerd (niet schillen)

zakje cranberry's
100 ml sinaasappelsap
100 ml water
paar lepels suiker

Doe de cranberries (gewassen) in een steelpannetje, en voeg suiker, water en sinaasappelsap toe. Kook dit een minuut of 20 totdat alle bessen zijn opengesprongen. Laat dit afkoelen.

Zet de oven op 180 graden celcius. Snij kleine inkepingen in de varkenslende. Stop in elke inkeping een stukje gember of knoflook, om-en-om. Strooi peper en zout op de lende en plaats het in de braadslee. Plaats de roomboter, in brokjes, op en naast de varkenslende in de braadslee. Zet nu de braadslee in de overn en laat 20 minuten de lende braden op 180 graden. Doe hierna de temperatuur lager op 150 graden en voeg de calvados toe. Na 20 minuten de wijn toevoegen en nog eens 40 minuten laten doorbraden in de oven. Elke kwartier een paar lepels braadvocht over de lende druppelen. Het vlees is gaar als het van binnen boven de 62 graden celcius is. Doe de oven uit maar laat het vlees nog 10 minuten rusten voordat je het opdient. Roer de koksroom door het braadvocht.

Was de aardappelen (licht kruimige) en snij ze doormidden. Leg ze, met de schil naar boven, op bakpapier op een bakplaat. Doe op elk deel een klein klontje boter en een beetje zout en peper. Bak ze in de overn in 20 minuten op 180 graden.

Kook de gewassen spruitjes beetgaar in water. Giet ze af en doe ze in een overnschaal. Maak van het ei, slagroom, nootmuskaat en 50gr geraspte kaas een papje wat je over/tussen de spruitjes giet. Doe de rest van de kaast over de sptuitjes met het papje. Zet dit ook 20 minuten in de oven op 18 graden.

De kunst is om alles (behalve de cranberrysaus) lekker warm, tegelijkertijd, op te dienen. De braadvochtsaus is lekker over een stukje varkenslende. De cranberrysaus smaakt er ook feestelijk bij.

Naast een glas bier (Blond bier) of een witte wijn (Sauvignon Blanc), kan een Pinot Noir ook uitstekend bij dit gerecht gedronken worden!. Eet smakelijk.















Nieuwere posts Oudere posts Homepage